English

Rätt från början med tvärfunktionella team

Rätt från början – kostnadseffektivt med absolut högsta kvalitet. Det är resultatet av Willos projekthantering med tvärfunktionella team. – Vi hjälper kunderna att ta fram en tillverkningsbar produkt på ett kvalitativt och säkert sätt, säger projektledaren Linda Ohlin.

Tvärfunktionella team innebär att en grupp med lång erfarenhet och bred kompetens tar sig an kundens förfrågan. Det innebär olika anfallsvinklar, vilket i sin tur minskar risken att missa något väsentligt.

  • Det är uppskattat av kunderna, säger Linda Ohlin, en av projektledarna på Willo.
  • Det finns saker en maskiningenjör tänker på som en mättekniker inte ser, och tvärtom. Är vi med från början när kunden ska industrialisera eller produktutveckla så kan vi påverka och ge feedback på förbättringsförslag i ett tidigt skede. Vi vinner ofta affärer tack vare det.

Spännande ny teknik

Hon har jobbat på Willo i ett år och har en bakgrund som processtekniker inom fordonsindustrin.

  • Det roligaste med mitt jobb är de varierande arbetsuppgifterna och all ny spännande teknik inom våra affärsområden. Jag gillar känslan när ett projekt flyter på som det ska.

Samlar kompetens

Vid en kundförfrågan samlas kompetens inom maskinteknik, mätteknik, kvalitet, inköp, logistik och marknad för en första genomgång.

Löpande dialog med kunden under offertarbetet är vanligt. När alla är överens sammanställer teamet den mest kostnadseffektiva och optimala processen. Därefter presenteras offerten för kund.

När ordern är erhållen samlas teamet igen och tar ställning till om ursprunglig plan kan följas eller om något behöver justeras. Linda Ohlin ser till att tidplanen följs och att beredning, riskanalys och kvalitetssäkring av processen utförs.

Prototyp eller testserie

När PPAP (Production Part Approval Process) är godkänd av kunden lämnas projektet vidare till produktionen medan Linda behåller rollen som tekniskt ansvarig.

  • Vi har möjlighet att hjälpa kunden att ta fram prototyp alternativt en mindre testserie. Detta görs för att säkerställa funktion och design innan serieproduktion startar.

Små komponenter

Willo svarvar, fräser, slipar, avsynar, märker, monterar och paketerar. I regel tillverkas mindre komponenter och den minsta är ner mot 0,8 millimeter. Flertalet färdiga produkter avsynas i mikroskop.

Materialen Willo tillverkar i är ofta metaller såsom titan, rostfritt, aluminium, kopparlegeringar, automatstål och verktygsstål men kan även vara i plast.

Hög komplexitet

Produkterna kan till exempel vara värmeskenor till förpackningsindustrin, detaljer inom hydraulik till industrin, komponenter inom medtech såsom hörapparater och tandimplantat.

Komplexiteten består i att detaljerna svarar upp mot högt ställda krav med snäva toleranser i tuffa material. Det kan innebära höga krav på renhet, produktion i renrum och krav på dokumentationshantering.

2000 unika produkter per år

Willo ligger i Växjö i södra Sverige och levererar årligen runt 2000 unika produkter.

Som kuriosa kan nämnas att grundaren Willy Loeffel var schweizare och med lite fantasi kan man säga att Willo fortfarande andas arméknivsskärpa och urmakarprecision i sina komponenter.

Självklart kombinerat med effektiv projektledning.