English

Svensk medtech revolutionerar ortopedin

Rickard Brånemark, Integrum AB, har lyckats med det som mindre företag normalt sett inte klarar: Etablera en ny medtechprodukt i USA. Integrum tillverkar proteser och Willo gör en detalj: Ett fäste som löser ut vid hög belastning.

Kvalitetsstämpel till svensk protes, bindningen viktig detalj på benproteser.

Vår fantastiska kund Integrum lyckades med det omöjliga: Att få sin medtechprodukt godkänd i USA.

Rickard Brånemark har jobbat i 30 år med att sätta en ny standard inom ortopedi. Det har bitvis varit en tuff resa, säger han.

– Då känns det bra att tänka på alla patienter som ler och säger tack, du har gett mig nytt liv.

Rickard Brånemark

Hans pappa Per-Ingvar var pionjär med tandimplantat i titan, så kallad osseointegration. Rickard som är ortoped vidareutvecklade idén och började operera arm- och benproteser med samma teknik. Tack vare det har hundratals amputerade världen över fått högre livskvalitet.

– Det är den starkaste drivkraften. Att man kan göra något som gör människor glada. Då måste man ju göra det.

Bättre för patienterna

En vanlig protes kläms åt runt stumpen. Patienterna får ofta problem med smärta, svettning, skavsår, trötthet och klåda. En lårbensamputerad kan uppleva att protesen styr deras liv och vissa kan inte använda den överhuvudtaget.

Med en protes som fästs i skelettet blir friheten större. Livet börjar fungera som vanligt, smärtorna[RB1]  minskar och hudproblem försvinner.

Enda godkända produkten

Protesen heter OPRATM och används i Europa, Australien, Chile och USA. År 2020 nådde OPRATM högsta klassificering som medtechprodukt i USA och är den enda godkända inom sitt område. OPRATM rekommenderas idag av 12 av de 20 högst rankade amerikanska sjukhusen.

– Det finns väldigt mycket regulatory men vi har klarat den högsta barriären som heter Pre Market Approval, säger Rickard Brånemark.

Fästet tillverkas av Willo

Fästet till lårbensprotesen heter Axor. Det löser ut vid överbelastning precis som bindningen på en slalomskida.

– Om fästet inte löser ut kan benet brytas. Arm- och fingerproteser har inte samma behov av säkerhetskoppling som benproteser, eftersom de inte utsätts för belastning av hela kroppen

Totalt har cirka 600 personer i världen OPRATM Implant System varav 400 har Axor-bindning.

Säkra kompetens

Integrum har varit kund till Willo i många år. Det finns inte många aktörer som är beredda att investera fortlöpande för att klara kvalitetskraven, menar Rickard Brånemark.

– Vi utvärderade flera aktörer för Axor men valde att gå med Willo. De kunde säkra kompetens för att leverera produkter till amerikanska marknaden. Det kräver åtagande och vilja och vi känner att vi kan lita på Willo. Det handlar om komponenter som är väldigt kritiska för funktionen. Om de inte är av rätt kvalitet kan människor skadas.

Rickard Brånemark önskar att fler länder kan erbjuda bättre proteser. Men då krävs det en bredare acceptans och kommersialisering av konceptet.

– Efter 30 års arbete känns det som att omvärlden äntligen börjar förstå att detta är framtiden och att framtiden är här nu.

Hans nästa steg är rörliga handproteser, e-OPRATM , och produkter för att minska fantomsmärtor. Även där kommer Willo att bidra med högkvalitativa detaljer.