English

Willo lägger i nästa växel!

Marcus Johanssons sju år som vd för småländska Willo, som förser ledande industrier i hela världen med små, högklassiga precisionsdetaljer, har varit en enda lång tillväxtresa. Nu lägger bolaget i nästa växel för att kunna möta den ökande efterfrågan från både befintliga och nya, spännande kunder. Fabriken i Växjö byggs ut.

– Intresset för Willo växer hela tiden och särskilt nu när omvärldsfaktorer som till exempel kriget i Ukraina skapar stor osäkerhet. Då vill fler köpa precisionsdetaljer som produceras närmare för att minska sårbarheten.

– För att kunna producera de volymer som kunderna efterfrågar idag och imorgon måste vi öka vår kapacitet. Det krävs helt enkelt större yta för att kunna växa över tid.

Efter fordonsindustrin är Willo den största aktören i Sverige inom skärande bearbetning. Produktionen i Växjö består av en avancerad maskinpark, där all den senaste tekniken som krävs för att möta de skyhögt ställda kraven på precision, renhet, automation och innovation inom segmenten MedTech, industri, kärnkraft och MoldTech finns på plats.

Utbyggnaden – som beräknas vara klar till sommaren – innebär att produktionsytan ökar med nästan 1 200 m2, till drygt 6 500 m2. Parallellt uppdateras även de äldsta delarna av fabriken. Målet är samma upplevelse var man än befinner sig i anläggningen. Med en design-touch av Småland, mycket ljus och limträbalkar i taket.

– Eftersom en annan viktig del av vår satsning framåt är våra medarbetare är en trevlig, trygg och säker arbetsmiljö avgörande. Kunderna ser och känner av det.

Willo är synonymt med hög teknisk höjd och spetskompetens och vill ha medarbetare som triggas av komplexitet. Därför jobbar vi både med att ta spetsen som redan finns inom bolaget vidare för att fortsätta att ligga i framkant, och med att attrahera fler nya stjärnor.

Tillsammans med Montico har Willo startat en skräddarsydd CNC-utbildning med förhoppningen att säkerställa framtida rekryteringsbehov. Willo samarbetar också med industriprogrammet på Växjös skolor och Epic – Innovation & Technology Center – för att tillsammans med andra trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen inom industrin.

– För oss handlar alla de här satsningarna och initiativen också om att visa att vi tror på svensk industri, som i många hänseenden ligger långt framme i utvecklingen.

– Vi ser oss själva som del av en större rörelse där vi inspirerar andra och ingjuter mod att lägga in nästa växel, avslutar Marcus Johansson.